Uusi Golden Boy Suomen koripallokentillä

Jyväskylästä kotoisin oleva nuori koripalloilija Lauri Markkanen on tänä vuonna noteerattu laajalti kansan parissa sekä saanut medialta mittavaa huomiota kun Suomi osallistui koripallon järjestyksessään 40. EM-kisoihin nyt syksyllä 2017. Koripallon EM-kisojen alkulohkojen karsintoihin Suomi osallistui kotikentällään Hartwall Areenalla Helsingissä sekä kävivät vieraspeleissä Istanbulissa. Suomi tippui kisojen alkukarsinnoista neljännesvälierissä 9.9.2017, joissa joukkue pelasi A-lohkon pelejä.

Uusi Golden Boy Suomen koripallokentillä
Uusi Golden Boy Suomen koripallokentillä

Nuoren tähden suosio

Suureksi yleisön suosikiksi noussut 22-vuotias Lauri Markkanen on ihanteellinen nuorison että vanhemman väen idoli. Edellisinä vuosina huomion Suomen Susijengin suosikkipelaajina ovat keränneet muun muassa Malmin Super-Koriksen kasvatti Petteri Koponen (s. 1988) sekä pitkän linjan kokemusta kartuttanut Turun NMKY:n kasvatti sekä Euroopan ammattilaisjoukkueissa pelannut Teemu Rannikko (s. 1980). Lauri Markkasen on jo koripallo-uransa alkutaipaleella sanottu olevan poikkeuksellisen lahjakas pelaaja, joka näkyy nykyään Suomen miesten maajoukkueen korintekijä-tilaston johtopisteistä että pelaajaa kohtaan kasvaneesta kiinnostuksesta ammattilaispiireissä että yleisön parissa. Jo EM-kisojen suoritukset puhuvat myös Markkasen kykyjen puolesta, hänet valittiin viime sunnuntaina päättyneiden EM-kisojen kymmenen parhaan pelaajan joukkoon.

Markkasen tie koripallon pariin

Koripallon harrastuksen aloitettuaan ammatikseen koripalloa pelanneen isänsä jalanjäljissä, Pekka Markkasen, pojassa jo hyvin varhaisessa vaiheessa näkyi innokas, tunnollinen, avoin, nopeasti oppiva, koordinaatiokykyinen ja joukkuehenkinen lupaus Suomen koripallon kentälle. Lisäksi Poika Markkasen fyysiset ominaisuudet ovat olleet omiaan koripallon peluuseen. Hänen nopea pituuskasvu on koripallossa eduksi. Markkanen on Suomen maajoukkueen pisin pelaaja eli 213 senttiä.

Lauri Markkasen tie kohti ammattilaispelaajan uraa koripallossa alkoi hyvin aikaisessa vaiheessa. Hänet on esimerkiksi jo 16-vuotiaana kutsuttu Yhdysvalloissa pidetylle Basketball Without Borders -maailmanleirille 39 muun pelaajan joukossa ja hänet valittiin leirin tähtiviisikkoon. Erityistä on myös, että samaisena vuonna hänelle tarjottiin ammattilaissopimusta Espanjan Sevillasta, mutta alaikäisyytensä vuoksi hänen isänsä kielsi siirron. Lukionsa Markkanen suoritti Helsingin Mäkelänrinteen lukiossa, joka on urheilupainotteinen, ja pelasi siellä edustusjoukkueessa, jota valmensi arvostettu ammattipelaaja Hanno Möttölä. Lukion jälkeen Markkanen aloitti yliopiston vuonna 2016 Yhdysvaltojen Arizonassa sen korkeatasoisen koripallojoukkueen vuoksi.

Nousujohteisesta urasta kertoo myös, että hänet valittiin nuoret koripallolupaukset yhteenkeräävään Nike Hoop Summittiin maaliskuussa 2016, kolmantena suomalaisena pelaajana, sekä vuonna 2017 tehdystä NBA-varauksesta Minnesota Timberwolwesiin, joka kuitenkin kauppasi Markkasen Chicago Bullsiin.

Nuorison esikuva

Koska Lauri Markkanen on aurinkoinen, eteenpäinpyrkivä ja pitkäjänteinen nuori mies, on lasten miellyttävää pitää häntä idolinaan sekä hyvänä esikuvana. Tämän ovat huomanneet jo monet ja sen seurauksena perustettiin Lauri Markkanen koripallokoulu, joka on maksuton koripallokoulu 5-9 -vuotiaille tytöille ja pojille. Susijengin sekä sen valovoimaisten pelaajien koripallolle tuoma yleisö on nostanut koripallon suosion ja lisännyt esimerkiksi koriskoulun osallistujien määrän liki kolminkertaiseksi. Koriskoulussa lapset pääsevät harjoittamaan fyysisiä taitojaan yhdessä mukavassa porukassa, ilman liiallisia paineita.

Koripallo pähkinän kuoressa

Koripallo on sisällä pelattava pallopeli, jossa kaksi joukkuetta pelaavat vastakkain. Lajina se on määritelty kontaktilajiksi, mutta taklaaminen sekä pelissä määriteltyjen virheiden rikkominen on kiellettyä. Virheiksi määritellään pelin fyysisten hyvien tapojen rikkomista – hyökkäämistä tai puolustamista liiallista fyysistä kontaktia tai voimaa käyttäen. Virheet ovat pelaajien henkilökohtaisia, ja ne kerryttävät joukkuevirheitä. Pelin tarkoituksena on kentän päädyissä oleviin ympyränmuotoisiin renkaisiin saada heitettyä kori pallolla, renkaan yläpuolelta sekä puolustaa omaa kenttäpuoliskoaan vastapelureiden hyökkäyksiltä virheitä tekemättä. Pelissä on tarkoitus tehdä pisteitä enemmän kuin vastustava joukkue. Pisteitä pelissä voi saada heittorajojen mukaisesti joko kolme, kaksi tai yksi pistettä. Joukkueeseen kuuluu enintään 12 pelaajaa, joista kerralla enintään viisi on joukkueesta kerrallaan kentällä pelaamassa.

Koripallo pähkinän kuoressa
Koripallo pähkinän kuoressa