RAUHAN JA ROHKEUDEN MELONTA ANTAA AISTEILLE KAIKEN TARVITSEMANSA

Melonta on vesiurheilulaji, jossa kanootilla tai kajakilla liikutaan meloen vedessä. Avokanoottia melotaan tyypillisesti yksilapaisella niin kutsutulla intiaanimelalla, kajakkia taasen kaksilapaisella. Kajakkeja on olemassa yhdelle sekä kahdelle hengelle ja kilparadalla nähdään neljänkin hengen kajakkeja. Avokanootteja on yhdelle että kahdelle hengelle sekä jopa usean hengen miehistökanootteja. Melonta on harrasteliikuntalaji sekä mainio mahdollistava kulkuväline vesillä retkeillessä. Lisäksi melonta on myös kilpaurheilulaji.

Melonnan eri muodot

Retkimelontaa verrataan liikuntamuotona usein patikointiin tai vaellukseen. Retkimelojat melovat tavoitteenaan luonnon kauniissa maisemissa retkeily ja maisemien katselu, yleensä meressä, järvissä tai joissa. Retkimelontaa on mahdollista harrastaa kajakilla tai kanootilla.

Melonnan eri muodot
Melonnan eri muodot

Tasaisilla vesillä harrastetaan paljon kuntomelontaa, jossa melotaan yleensä erityisillä kuntokajakeilla. Kuntokajakit on tehty useimmiten lasikuidusta. Ne ovat nopeita ja keveitä sekä helposti melottavia pyöreäpohjaisia kajakkeja. Ne ovat muotoilultaan kuin ratakajakit, mutta ovat tukevampia kulkemaan. Kuntokajakit ovat muihin kajakeihin verrattaessa hyvin kevyitä varustukseltaan, koska niistä on karsittu kaikki turha pois, jotta kevyt ja nopea kulkeminen on mahdollista. Kuntokajakit ovat ikävä kyllä hieman alttiimpia kolhuille, koska ovat valmistettu kevyemmästä materiaalista.

Koskimelonta on todella uskalias ja rohkeiden vapaa-ajan laji. Siinä on monia mahdollisuuksia kilpailla. Koskimelontaa harrastetaan koskissa. Kosket luokitellaan vaikeusasteen mukaan, luokkiin I–VI, asteikolla helpoimmasta vaikeimpaan. Kypärä kuuluu aina koskimelojan varusteisiin.

Kanootit ja kajakit ovat eri olosuhteissa aika erilaisia toiminnaltaan. Yleensä koskessa tarvitaan nopeita suunnanmuutoksia, jolloin pienet ja vikkelästi liikkuvat kajakit ovat käytännöllisempiä ja sopivia koskimelontaan. Toisin on retkimelonnassa, jossa kuljetaan vakaasti kapeilla ja suuntavakailla välineillä. Erilaiset vedenolosuhteet vaikuttavat myös melan valintaan.

Koskimelonta ja sen vauhdin vaatimukset

Melonnan kylmäpäisyyttä vaativa tekninen alalaji on koskimelonta. Sitä voi harrastaa puhtaissa sekä hyvin virtaavissa vesissä. Suomen hienoimpia koskimelontapaikkoja sijaitsee luonnonsuojelualueillamme, jotka ovat hyvin kauniita. Parhaimpia puolia koskimelonnassa onkin liikkuminen luonnossa, jota voit harrastaa luonnon omien voimien avulla ja ehdoilla.

Koskimelonta ja sen vauhdin vaatimukset
Koskimelonta ja sen vauhdin vaatimukset

Koskimelonnalla on monia alalajeja, esimerkiksi kanoottipujottelu eli slalom ja koskisyöksy sekä freestyle. Näissä lajeissa myös kilpaillaan. Monet koskimelojista kuitenkin harrastaa esimerkiksi koskien alas laskemista ja freestylen sekoittamista keskenään. Tämän kaltaista melontaa eli koskessa meloen hauskanpitoa kutsutaan melojien keskuudessa puljaamiseksi.

Koskimelonnan aloittamiseksi on sinulla oltava aikaisempaa kokemusta melonnasta, jotta ymmärrät perusteet välineistöstä että vesistöstä. Alkuun pääset kuitenkin loistavasti koskimelontakurssilla, joita tarjoavat melontaseurat tai melontapalveluita tarjoavat yritykset. Koskimelonta on mainiota harjoittelua kajakin hallintaan. Koskimelontatekniikasta saat erinomaiset opit muihinkin melonnan lajeihin. Jo koskimelonnan perustaidoilla laajennat retkikohdevalikoimaasi paljon sillä kokeneemmille melojille on paljon hienoja ja haastavampia kohteita Suomessa sekä koskien laskemiseen että vapaalaskuun.

Kokemattoman melojan silmissä hurjalta näyttävä koski pitää sisällään yleensä paljon myös rauhallisia ja turvallisempia paikkoja meloa, jotka kokeneempi meloja näkee nopeasti vesistöstä. Koskessa melovan pitää osata lukea vettä ja sen virtauksia sekä käyttää vaikkapa kivien taakse muodostuvia niin sanottuja akanvirtoja hyväkseen, josta voi hyvin lukea veden liikkumisen voimaa ja suuntaa. Meloessa tulee muistaa virtaavan veden suuret voimat.

Tärkeintä koskessa meloessa on muistaa turvallisuus ennen kaikkea. Varusteiden on oltava säähän ja olosuhteisiin soveltuvat ja ehjät sekä melojan taitotaso riittävä. Oikeilla varusteilla melontakausi voi alkaa heti jäiden vesistöistä lähdön jälkeen ja se voi jatkua niin kauan talvea kohden kun jokirantojen vesi pysyy nestemäisenä. Koskessa on turvallisinta meloa kaverin kanssa tai porukalla, sekä liikaa korostamatta – kypärä päässä! Lisätietoa melonnasta löydät helposti seurojen internetsivustoilta.