Miksi keho tarvitsee adrenaliinia?

Adrenaliini on kehossamme toimiva välittäjäaine ja hormoni, jota esiintyy stressitilanteissa, fyysistä suorituskykyä vaativassa rasituksessa ja erityisesti erilaisissa pako- tai taistelureaktioissa. Sillä on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia kehoomme. Se on hormoni, joka saa aikaan hyvänolon tunteen, kun urheilemme ja myös perhoset vatsaamme, kun ihastumme. Sillä on tärkeä tehtävä pitää meidät valppaana vaaroille ja kyvyn reagoida niihin joka päivä.Adrenaliinin toimintaa säätelee sympaattinen hermosto, joka sijaitsee autonomisessa hermostossa. Se toimii välittäjäaineena synapseissa, jotka yhdistyvät kudoksiin ja elimiin. Tällä tavoin sen tehtävä on lisätä kehon suorituskykyä kasvattamalla sydämen sykettä, insuliinin eritystä haimassa ja glukoosin eritystä maksassa, joka lisää energiatasoa. Se toimii myös keskushermoston välittäjäaineena. Verenkierrossa adrenaliini kohottaa verenpainetta. Yleensä se supistaa pintaverenkiertoa ja laajentaa lihasten verisuonia. Sillä voi olla siis joko verisuonia laajentava tai supistava vaikutus. Se rentouttaa keuhkoputken sileitä lihaksia, mikä saa aikaan sen, että keuhkoputki avartuu ja keuhkojen toimintakapasiteetti lisääntyy.Adrenaliinista on laboratorioissa tehty myös synteettinen versio nimeltään epinefriini. Se on kemiallisesti täysin identtinen kehon omalle adrenaliinille ja siitä on saatu suuri hyöty lääketieteen avuksi. Sitä käytetään usein sydänkohtauksen, anafylaksian, astman ja valekuristustaudin hoitoon. Se pistetään pistoksena ihon alle, lihakseen tai laskimoon. Se voi pelastaa hengenvaarassa olevan ihmisen kiihottamalla sydämen toimintaa ja laajentamalla keuhkoja niin, että hengittäminen helpottuu.

Miksi keho tarvitsee adrenaliinia
Miksi keho tarvitsee adrenaliinia

Miten adrenaliini vaikuttaa kehossamme?

Kun kohtaamme vaarallisen tai uhkaavan tilanteen kehossamme sijaitseva hypotalamus aktivoi sympaattisen hermoston. Hypotalamus on se osa kehossamme, joka on vastuussa kaikista henkisistä reaktioistamme. Sillä on myös suora yhteys lisämunuaisten ytimeen. Tämä ydin yhdistyy lisämunuaisrauhaseen. Nämä rauhaset vapauttavat adrenaliinia juuri niin paljon kuin ne näkevät tilanteeseen sopivaksi, joskus jopa erittäin suuriakin määriä. Täten ne määrittelevät kuinka käyttäydymme ja vastaamme kohtaamaamme tilanteeseen.

Kun adrenaliinia vapautuu kehossamme, sitä seuraa hyvin monimutkainen sarja erilaisia biologisia mekanismeja. Tämä tapahtuma kuitenkin auttaa meitä reagoimaan tilanteeseen. Ensiksi voimme menettää sijainnin tajun. Tämä auttaa aivoja keskittymään vain ja ainoastaan yhteen asiaan. Kaikki muu menettää merkityksensä. Aivot valitsevat myös muita keinoja, miten keho toimii tilanteessa, kuten kuulon menetys jotta näkeminen parantuu.Pupillien laajeneminen on hyvin yleinen adrenaliinin vaikutus. Täten ne päästävät sisään enemmän valoa ja se parantaa näköämme huomattavasti. Verisuonet laajenevat ja sydämen syke kiihtyy. Tälläkin tehtävällä on tärkeä merkitys, se pumppaa enemmän verta jotta lihakset saavat paremmin happea, joka taas lisää voimia ja kykyä toimia. Joskus jopa pieni määrä adrenaliinia voi saavuttaa ihmisen kädet ja jalat, saaden ihmisen tuntemaan itsensä voimakkaaksi, jos se tapahtuu hyvin yhtäkkiä ja odottamatta. Adrenaliinilla on paljon hyviä vaikutuksia kehoon. Se tuo helpotusta ja auttaa stressaavissa tilanteissa. Se tekee iloiseksi, kun ihminen tekee jotain itselleen mieluista asiaa. Se tuo sen mielettömän tunteen mikä tulee vuoristoradassa tai hurjassa ralliauton kyydissä. Se tuo lääketieteellistä apua ihmisille ympäri maailmaa joka päivä ja pelastaa henkiä. Siitä on myös kokemuksia masennuksen helpotukseen.Toisinaan se voi kuitenkin aiheuttaa liiallista riippuvuutta. On ihmisiä, jotka nauttivat extreme lajeista hakien seikkailuja ja nautintoja. Joskus nämä lajit viedään kuitenkin äärimmäisyyksiin ja ne voivat olla jopa hengenvaarallisia. Tämän takana voi hyvin piillä riippuvuus adrenaliinipiikkiin. Adrenaliini toimii siis tärkeässä tehtävässä kehossamme, kunhan sitä vapautuu oikeaan aikaan. Tällöin se pitää meidät turvassa, auttaa meitä toimimaan ja saa meidät sopeutumaan paremmin eri tilanteisiin. Jos kuitenkin tästä tunteesta tulee riippuvuus ja tarvitsemme sitä joka päivä, silloin adrenaliinista voi muodostua terveydelle vaarallista.