Iloa elämään uudesta harrastuksesta – missä elämänvaiheessa tahansa

Uuden harrastuksen voi aloittaa missä elämänvaiheessa tahansa. Moni huomaa aikuisena myös, että kaipaa lapsena aloittamaansa, mutta sittemmin jäänyttä harrastusta. Kannattaa rohkeasti seurata kiinnostuksenkohteitaan ja luopua ennakkoluuloista, sillä usein vaikeiksikin miellettyjen harrastusten pariin voi hyvin löytää kypsemmälläkin iällä. Tarkkaa koordinaatiota vaativissa lajeissa kuten baletissa ja taitoluistelussa edistyminen voi olla aikuisena hieman hitaampaa, mutta treenaamalla onnistuu kyllä. Ja mikä parasta, et varmasti ole yksin unelmiesi kanssa. Aikuisten alkeiskurssilta moni löytää uusia, samanhenkisiä ystäviä.

Taitoluistelemaan voi oppia myöhemminkin

Taitoluistelu on tunnetusti lajina vaativa. Vaikka harjoittelut aloittaisia ennen kouluikää, käydään luisteluharjoituksissa yleensä useita kertoja viikossa ja lisäksi kuntoa hoidetaan lisäharjoituksilla. Tavoitteena on menestyminen kilpailuissa, ehkä jopa maailman huipulle pääseminen. Mitä jos taitoluistelun haluaisikin aloittaa vasta aikuisena, ilman aiempaa kokemusta? Sopiiko laji kuntoiluksi aivan tavallisille keski-ikäisille miehille ja naisille?

Taitoluistelemaan voi oppia myöhemminkin
Taitoluistelemaan voi oppia myöhemminkin

Usein aikuiset innostuvat kokeilemaan taitoluistelua katseltuaan tarpeeksi kauan kentän reunalta jälkikasvunsa harjoittelua. Monella ei ole lainkaan aiempaa kokemusta taitoluistelusta. Yhä useampi taitoluisteluseura tarjoaakin harrastusryhmiä ja alkeiskursseja myös aikuisille ja aikuisenakin voi asettaa itselleen vielä kunnianhimoisia tavoitteita. Samalla painottuvat kuitenkin myös ilo omasta onnistuneesta suorituksesta ja kehityksestä, eikä harjoittelua ole tarkoitus tehdä veren maku suussa. Luistelu toimii monipuolisena liikuntana, kehittäen kuntoa ja koordinaatiota. Mikäli harrastuksessa haluaa todella kehittyä, kannattaa samalla käydä myös salilla ja vaikkapa lenkillä. Uusi harrastus voi antaa uutta motivaatiota myös yleiskunnon kasvattamiseen.

Taitoluistelu toimii myös joukkueharrastuksena, mikäli valitsee lajikseen muodostelmaluistelun. Joukkueeseen kuuluminen on palkitseva kokemus ja tuo monesti lisää iloa tekemiseen. Tutkimusten mukaan johonkin kuuluminen parantaa terveyttä ja lisää tyytyväisyyttä elämään. Onpa tällä havaittu olevan positiivinen vaikutus myös pitkään ikään!

Baletti sopii ihan jokaiselle

Baletti tuo mieleen keijukaismaisesti liihottelevat nuoret tytöt ja raamikkaat nuoret miehet. Baletti ei kuitenkaan ole vain nuorten ja sirojen harrastus, vaan toimii mainiosti harrastuksena myös aikuisille. Kyseessä ei ole kuitenkaan se mielikuvien vaaleanpunaisten tutujen täyttämä liihottelu, vaan aikuisbaletti on tehokasta kehonhallintaa kehittävää treeniä. Mukaan voi tulla huonokuntoinen viisikymppinenkin, jos vain motivaatiota treenaamiseen riittää. Alkeiskurssit ovat tarkoitettu nimenomaan vasta-alkajille, minkäänlaista etukäteisosaamista ei vaadita. Baletinopettaja Satu Soldan Helsingin Tanssiopistosta vinkkaa, että baletti sopii hyvin yhteen esimerkiksi joogan, pilateksen ja uimisen kanssa.

Alkeiskurssilla tunnit jakautuvat puolen tunnin tankoharjoitteluun, keskilattiaosioon ja aerobista kuntoa kasvattavaan hyppyosioon. Eteenpäin siirrytään vasta sitten, kun kaikki ryhmässä ovat saaneet tarpeeksi aikaa sisäistää perusasiat. Baletti antaa kuntoilun lisäksi mahdollisuuden ilmaista itseään musiikin kautta ja keskittyä pikkutarkkaan tekemiseen. Välineenä käytetään vain omaa kroppaa ja kauneuden luominen tätä kautta voi olla hyvin palkitsevaa.

Harjoittele läsnäoloa ja toivu toimistotyöpäivästä hevosen seurassa

Ratsastus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja nyt harrastuksen pariin ovat löytäneet myös aikuiset, sekä aiemmin ratsastustunneille melko harvinaiset aikuiset miehet. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 170 000 ratsastuksen harrastajaa, joista 63 000 on lapsia. Parasta on, että ratsastusta voi harrastaa monella eri tavalla. Kunnianhimoisimmat voivat treenata kilpailuja varten joko este- tai kouluratsastuksessa, rentoutumista ja elämyksiä kaipaavat taas suunnata vaellukselle varmajalkaisille islanninhevosilla. Lännenratsastus ja esimerkiksi ratsastusjousiammunta tuovat aivan uusia ulottuvuuksia lajiin.

Harjoittele läsnäoloa ja toivu toimistotyöpäivästä hevosen seurassa
Harjoittele läsnäoloa ja toivu toimistotyöpäivästä hevosen seurassa

Moni aikuinen innostuu harrastuksesta lapsensa kautta ja toisilla on hyviä muistoja hevostelusta lapsuudessa. Lajin pariin pääsee helposti, sillä alkeiskursseja järjestetään jatkuvasti. Tunneilla voi käydä kerran viikossa tai osallistua viikonlopun tai viikon mittaiselle leirille, jossa pääsee saman tien sisään ratsastuksen kiehtovaan maailmaan. Kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään ratsastuskouluun ja kysellä tarjolla olevista mahdollisuuksista.

Hyvään ja turvalliseen alkuun alkeiskurssin kautta

Ratsastuskouluissa huolehditaan pääsääntöisesti turvallisuudesta erittäin hyvin ja toimintaa valvoo Suomen Ratsastajainliitto. Kannattaa tarkistaa, että tallilta löytyy aidattu tai maneesi, jossa aloittaminen on turvallista. Ratsastusharrastukseen kuuluu olennaisesti myös muu hevosten kanssa puuhailu ja tavallista onkin, että viimeistään heti alkeiskurssin jälkeen jokainen ratsastaja osaa itse satuloida ja hoitaa ratsunsa valmiiksi. Ratsastuskouluihin valitaan rauhallisia ja luotettavia hevosia, joiden kanssa uutta lajia on mukava opetella. Ammattitaitoiset opettajat osaavat myös valita jokaiselle ratsastajalle sopivan ratsun.

Ratsastus toimii sekä hyvänä liikuntana että mainiona vastapainona toimistotyön uuvuttamille aivoille. Samalla kun ratsastus kehittää kuntoa, tasapainoa, rytmitajua ja koordinaatiota, pakottaa se keskittymään hetkeen. Vaikka hevoset ovat koulutettuja ja ystävällisiä, ovat ne silti eläimiä, joilla on oma mieli ja tahto. Ratsastajan täytyy tarkkailla hevosen eleitä ja merkkejä, jotta hän on valmiina reagoimaan. Kyseessä on tiivis yhteistyö ihmisen ja eläimen välillä, ja tämä on parhaimmillaan todella antoisaa.

Älä unohda aivojumppaa!

Liikuntaharrastusten lisäksi aikuisena voi hyvin kehittää myös aivojaan. Tietokone- ja konsolipelit ovat kehittyneet huimasti viimeisten kymmenen vuoden aikana ja tarjoavat pelaajilleen parhaimmillaan todellisia elämyksiä. Aivojen haastaminen pelien kautta pitää mielen virkeänä ja antaa aivoille niiden kaipaamia haasteita. Tutkimusten mukaan sillä ei ole niinkään väliä, minkälaisia pelejä pelaa, kunhan niistä nauttii ja joutuu samalla pohtimaan uusia näkökulmia. Nautitpa sitten fantasiapeleistä, strategiapeleistä tai toiminnasta, kannattaa tarkistaa mitä kaikkia vaihtoehtoja on nykyään tarjolla. Mikäli et halua ostaa kotiin ylimääräisiä laitteita tai pelejä, löytyy hyviä vaihtoehtoja myös nettipelien joukosta. Tällöin vaihtoehtona on myös pelata yhdessä tiimissä muiden kanssa ja uppoutua Fifan tai Änärin maailmaan juuri silloin kun itselle sopii. Toki jännitystä voi hakea myös seuraamalla oikeita pelejä ja lyömällä vetoa tuloksista. Lautapelejäkään ei kannata unohtaa, sillä yhdessä pelaaminen sopii mainiosti ajanvietteeksi joko kaveriporukan tai vaikka lastenlasten kanssa. Lautapelejä on viime vuosina kehitetty myös täysin aikuiseen makuun, joten niidenkin kautta voi kokea esimerkiksi fantasiaseikkailun jännitystä.