EXTREME-URHEILUN VAARAT JA ALOITTAMINEN

Vaikka monet urheilun ystävät arvostavatkin hienosti pelattua jalkapallo-ottelua, tiukkaa keihäskilpailua tai jännittävää 50 km hiihtokisaa, toiset tarvitsevat enemmän adrenaliinia täyttääkseen liikuntahalunsa. Tässä vaiheessa mukaan tulee extreme-urheilu. Extreme-urheilulajit ovat yleensä nopeampia, kovempia tai vaarallisempia, mutta niiden mukana tulee myös suurempi riskin mahdollisuus sekä kestävyyden ja rajojen kolkuttelu johtuen nopeudesta, korkeudesta, rasituksesta, teknisestä osaamisesta tai kaikkien näiden tekijöiden yhdistelmästä.Vaarallisten lajien historia juontaa juurensa jo vähintään antiikin Kreikkaan, jossa gladiaattorien taisteluissa mukana oli aseita, vettä ja villieläimiä. Vankkureilla ajaminen oli taas väkivaltaista takaa-ajoa, jossa osallistujien kuolemat nähtiin suhteellisen normaaleina asioina. Onneksi useimmat näistä aktiviteeteista ovat myös kuolleet vuosisatojen saatossa.Mitä näistä muinaisista lajeista on sitten jäänyt jäljelle? Muinaiset juuret omaavia nykyään harrastettavia lajeja ovat esimerkiksi jalkapallo, lacrosse ja poolo, mutta vaikka nämä lajit saivatkin alun perin alkunsa vaarallisina lajeina, niistä on nyt tullut paljon turvallisempia valtavirran harrastuksia.Viime vuosisadan aikana olemme nähneet, kuinka monesta muusta ”äärimmäisestä urheilulajista” on tullut paljon turvallisempi paremman teknologian, turvavarusteiden, säännösten ja harjoittelun ansiosta, minkä vuoksia amatöörit voivat nauttia aktiviteeteista, jotka oli aiemmin rajattu seikkailu-urheilun erikoisosaajille. Olipa kyseessä loma, viikonloppuseikkailu tai pelkkä halu saada rasti kokemuslistaasi, voit valita seikkailusi maalla, vedessä, lumessa tai ilmassa.

EXTREME-URHEILUN VAARAT JA ALOITTAMINEN
EXTREME-URHEILUN VAARAT JA ALOITTAMINEN

Lumessa, vedessä, ilmassa vai maalla?

Laskettelu ja lumilautailu ovat suositumpia kuin koskaan. Edullisempien hiihtokeskusten avaamisen ja halpalentojen yleistymisen myötä nämä jännittävät lajit ovat kokeneiden harrastajien lisäksi paremman tarjolla myös aloittelijoille. Mönkijällä tai moottorikelkalla ajaminen lumessa on loistava keinoa tutkia lomakohdetta. Liikkeelle kannattaa lähteä paikallisen oppaan kanssa, sillä uudessa ympäristössä eksyminen on helppoa, eikä kännykkäkään välttämättä löydä erämaassa signaalia.Ulkona harrastettavat vesiaktiviteetit, kuten surffaaminen, wake-lautailu, purjesurffaus, vesihiihto, kajakkimelonta, sukeltaminen ja koskenlasku ovat usein riemastuttavia harrastuksia, mutta ne voivat olla myös vaarallisia lajeja. Vesiaktiviteeteissa esiintyy usein suuria nopeuksia, kovia tuulia, odottamattomia aaltoja, koskia ja virtauksia. Näiden läpi navigoiminen vaatii oikeaa taitoa ja tekniikkaa, mutta älä anna sen estää sinua. Varmista, että kanssasi on asiantuntija, joka tietää mitä hän tekee ja että hänellä on oikeat laitteet ja sertifikaatti. Opas varmistaa, ettet yritä liikoja. Oikein suoritettuna vesiurheilu tarjoaa unohtumattoman seikkailun.Laskuvarjohyppy, benjihyppy, liitovarjolla liitäminen – nämä aktiviteetit ovat nykyään paljon paremmin myös aloittelijoiden ulottuvilla. Standardoidun koulutuksen, maailmanlaajuisten sertifikaattistandardien ja luotettavien turvalaitteiden ansiosta taivaalla seikkaileminen ja jopa lentokoneista hyppääminen on seikkailunhaluisten amatöörien ulottuvilla.

Jotkut extreme-urheiluksi luokiteltavat lajit on kehitetty hieman epätodennäköisissä ympäristöissä. Esimerkiksi vapaajuoksu ja parkour vaativat harrastajalta voiman ja ketteryyden käyttämistä kaupunkiympäristössä liikkumisessa. Juokseminen ja hyppiminen rakennusten, kaiteiden ja muiden ihmisten rakentamien rakennusten päältä on tehnyt kaupungeista näiden harrastajien kuntokeskuksia, minkä ansiosta he kykenevät suorittamaan ällistyttäviä hyppyjä ja vaikuttavia voltteja.Nämä urbaanit akrobaatit olivat aiemmin vähän tunnettu harrastajajoukko ja vaikka harrastus on nykyään paljon suositumpi, osallistujien esittelemät temput ja taidot eivät ole yhtään vähemmän vaikuttavia. Jos olet kiinnostunut näistä lajeista, niiden parissa järjestetään alkeiskursseja, joilla opetetaan tarvittavat taidot. Voit kuluttaa aikaa muiden aloittelijoiden kanssa, laajentaa näkemystäsi ja kehittää kuntoasi samalla, kun tutkit uuden kaupungin urbaania maisemaa, millä saattaa olla mahdollisesti suuri vaikutus elämäntyyliisi jo lyhyessä ajassa.

Hyviä lajeja aloittelijalle

Jokainen seikkailuja rakastava henkilö etsii aina seuraavaa adrenaliininlähdettään. Ja sen voi löytää todella monista eri asioista. Adrenaliiniannoksen voi saada katsomalla toimintaelokuvia, pelaamalla ammuskelupelejä konsolilla, pyöräyttämällä kuulaa netissä, melomalla kajakilla tai hyppäämällä laskuvarjolla. Jokainen ihminen pitää erilaisista asioista ja kaipaa eri tavalla jännitystä elämäänsä.Eräs aloittelijalle sopiva laji on kiipeily. Kiipeily kehittää koko kehoa ja haastaa samalla mieltäsi. Kiipeilyssä on aina jotain uutta kokeiltavaa, minkä lisäksi kiipeilijöiden yhteisö on mahtava. Kaiken lisäksi kiipeily on myös äärimmäisen hauskaa. Varaa esittelykerta paikallisesta kiipeilykeskuksestasi. Ensimmäiselle kerralle et tarvitse mitään varusteita, vaan voit vuokrata kaiken. Myöhemmin voit hankkia ensimmäiseksi kiipeilykengät. Hyvät ja luotettavat kengät voivat tehdä merkittävän eron.Vinkkeinä kiipeilyharrastuksessa kehittymiseen on ensinnäkin heikkouksien eteen työskenteleminen. Harjoittele asioita, joista et pidä, ja asioita, joissa et ajattele olevasi hyvä. Kiipeile paljon, mutta pyri välttämään pelkästään kaikkein hankalimpien reittien yrittämistä joka kerta. Älä ota kiipeilyä liian vakavasti. Luo itsellesi hauskoja haasteita, älä pelkää putoamista tai epäonnistumista vaan nauti harrastuksestasi.

Liidä ja anna veden kuljettaa

Riippuliito on harrastus, joka tarjoaa parhaalla tavalla lintuperspektiivin kokemuksen. Liitäessäsi ilmassa kuulet ainoastaan tuulen virtauksen. Voit liitää villisti kuin vuoristoradassa, kiitää lähellä maanpintaa tai nousta hyvin korkealle ja nähdä maapallon kauempaa. Riippuliidon tarjoamia kauniita maisemia ja jännitystä on hankala peitota.Aloita harrastus etsimällä luotettava riippuliitokoulu, jossa toimii kokeneita ohjaajia ja jolla on hyvät harjoittelumäet tasaisissa sääolosuhteissa. Kaiva esiin kaikki mahdollinen tieto, kunnioita ja luota ohjaajaasi ja seuraa ohjeita tarkasti, sillä loukkaantumisen riski on suuri. Alkuun sinun tarvitsee ostaa yksinkertaiset valjaat, koko päätä suojaava kypärä ja aloittelijan riippuliitovarjo, mikä on kevyt ja helppo ohjata ja laskeutua. Voit myös lainata nämä kaikki alkuvaiheessa. Myös hyvin pitävät kengät ja mukavat urheiluaurinkolasit ovat avuksi.Kajakkimelonta on hauska, haastava ja jännitystä tarjoava laji, koska joet muuttuvat koko ajan. Melonnassa on kyse myös matkasta, ihmisistä ja paikoista, joihin pääset tutustumaan. Kajakkimelonta voi viedä sinut ympäri maailmaa, mutta sen pitkä oppimiskäyrä vaatii kärsivällisyyttä. Voit aloittaa melontaharrastuksen altaassa, tyynessä joessa tai järvessä lämpimässä säässä, tai muuten saatat saada huonon ensivaikutelman. Melontaa varten tarvitset kajakin, melan ja kypärän. Uusien varusteiden sijaan voit ostaa käytetyt ja lähteä joelle melomaan.