Enni Rukajärvi, lumilautaileva esikuva

Suomalaisen urheilun nuoren polven naisten johtotähtiin kuuluva ammattilaislumilautailija Enni Rukajärvi (s. 13.05.1990) on kotoisin Kuusamosta ja aloitti kymmenen vuotiaana talviurheilukaupungissa lumilautailun. Ensimmäiset Rukajärven viralliset kisat olivat SM-kisat 2007, jonne hän päätyi Tyttösessareilta saamansa menestyksen myötä ja mainetta lumilautailupiireissä saaneen HG89 -lautailuporukan kannustamana. Rukajärvelle oli selvää jo aloittaessaan lajin, että hän haluaa edetä siinä mahdollisimman pitkälle, ja kisat oli jo aloittaessa hyvä vaihtoehto. Hän sanookin lumilautailusta, ettei halua ottaa turhia paineita vaan kyse on hyvien hetkien luomisen mahdollisuudesta. Suomen edustaminen on hänestä toki vastuullinen juttu, mutta haluaa enemmän haastaa itseään ja tehdä parhaansa itselleen. Näiden ohella hän haluaa toki myös antaa muille jotakin, josta tulee hyvä mieli ja ajatuksia.

lumilautaileva esikuva
lumilautaileva esikuva

Korkean moraalin Rukajärvi

Enni Rukajärvi on kuluvan vuoden 2017 aikana noussut julkisuuteen eettisten valintojensa puitteissa eli esimerkiksi sillä, että päätti purkaa sopimuksensa Red Bullin kanssa. Ja Rukajärven päätös Red Bullin suhteen on hyvin poikkeuksellinen. Red Bull on energiajuomafirma, joka panostaa miljoonia euroja urheilusponsorointiin ja sen verkostot että näkyvyys on ylivoimaista maailman extreme-lajien parissa. Päätöstään Rukajärvi perusteli sillä, että arvot eikä yhteistyö toiminut firman kanssa vaikka sopimus kuinka arvokas olikaan.

Purettuaan sopimuksensa Red Bullin kanssa suomalainen Kaslink-meijeri otti yhteyttä Rukajärveen vuoden 2017 alussa. Kaslik ja Rukajärvi jakoivat yhteistyön näkemykset ja sopimus syntyi. Rukajärvi kiinnostui meijerin toiminnasta ja tuotteista sillä terveellisyys on hänelle itselleenkin tärkeää vaativien kisamatkojen ja lajin puitteissa. Kaslik on myös kasvavana yrityksenä kasvattanut henkilösponsorointiaan, ja näkivätkin menestyvässä eettisiä arvoja kannattavassa nuoressa urheilijassa mainion yhteistyökumppanin saada sponsoroinnilla näkyvyyttä. Tämä sopi Rukajärvelle hienosti, sillä tekee mielummin yhteistyötä firman kanssa, joka pyrkii kohentamaan ihmisten terveyttä.

Rukajärvi valittiin Vuoden esikuvaksi 17.1.2017 pidetyssä Urheilugaalassa. Hänen valintaansa vaikutti vahva puhtaan luonnon puolesta puhuminen sekä hyväntekeväisyys. Hän on lahjoittanut osan palkintorahoistaan nuorille lumilautailulupauksille.

Rukajärven huikeat saavutukset

Enni Rukajärvi on ollut hyvin menestyksekäs ja saanut paljon voittoja vuodesta 2010 alaken vuosittain hyvin laajalla skaalalla eri kilpailuissa maailmalla: TTR overall voitto 2010, US Open voitto, kultaa MM-kisoissa ja X-gamesissa 2011, MM-pronssi ja X-games hopea 2012, TTR overall 2. sija 2013, Olympiahopea 2014 ja MM-hopea Big air sekä Slopestyle 2016 kilpailun voitto. Nuorten maajoukkueeseen Rukajärvi otettiin jo vuonna 2007 ja A-maajoukkueeseen 2010. 2017 talvena on monia kilpailuja, joista merkittävimpiä Rukajärven mukaan kevättalvena, kun Rukajärvi lähtee Pyeongchangin talviolympiakisoihin. Ja menestystä toki häneltä odotetaankin, mikäli vain terveenä Rukajärvi pysyy eikä ole vastoinkäymisiä.

Lumilautailu pähkinänkuoressa

Lajina lumilautailu on menevää ja se kehittää erittäin tehokkaasti tasapainoa, koordinaatiota ja keskivartalon sekä jalkojen lihaksistoa. Lumilautailun taustat ovat rulla- ja lainelautailusta. Tuntumaa lumilautailuun ja siinä tarvittaviin välineisiin kannattaa ottaa esimerkiksi seisomalla laudan päällä tasaisella maalla tehden samalla pieniä painonsiirtoja eteen ja taakse, jotta saat tuntumaa omaan tasapainoosi.

Lumilautailun aloittamiseksi tarvitset välineinä lumilaudan, siteet lautaan, joilla lumilautakengät kiinnitetään sekä kypärän. Ensikertalaisen täytyy siteitä säädettäessä valita oma laskuasentonsa eli laskeeko vasen vai oikea jalka edellä.

Lumilautailun eri lajeja ovat vapaalasku sekä eri olympialajit esimerkiksi pujottelut, halfpipe, slopestyle tai lumilautacross. Parierikoispujottelussa ja parisuurpujottelussa kaksi laskijaa laskee mäkeä alas yhtä aikaa vierekkäisillä radoilla toisiaan vastaan. Lumilautacrossissa kuusi kilpailijaa laskee yhtä aikaa