Cliff jumping ja extreme high diving

Ihmiset etsivät kaikin tavoin uusia keinoja kokeilla rajojaan ja saadakseen kunnollisen adrenaliiniryöpyn. Lajeja onkin keksitty aikojen saatossa paljon ja cliff jumping on yksi niistä. Siinä hypätään korkealta kalliolta tai muusta korkeasta paikasta veteen. Lisäksi lajin kilpailuissa suoritetaan putoamisen aikana erilaisia temppuja ja voltteja. Laji vaatii suorittajaltaan rohkeutta ja keskittymiskykyä.

Cliff jumping ja extreme high diving
Cliff jumping ja extreme high diving

Lajin kuvaus

Lajissa peloton hyppääjä hyppää korkealta tasolta veteen, tavoitteenaan mahdollisimman tyylikäs hyppy. Hyppääjä laskee mielessään, montako volttia tai muuta temppua ehtii matkan aikana tekemään ja suorittaa hypyn sen mukaan. Lajissa täytyy tuntea veden vaarat ja laskeutuminen kannattaakin tehdä hallitusti, jotta onnettomuuksilta vältyttäisiin.Kilpailussa tuomarit antavat kullekin hyppääjälle pisteitä ja lopuksi kaikkein eniten pisteitä saanut kruunataan voittajaksi. Pisteiden lasku tapahtuu niin, että viiden tuomarin antamista pisteistä korkein ja alhaisin jätetään pois laskuista ja tämän jälkeen muut pisteet lasketaan yhteen. Lopuksi pistemäärä kerrotaan hypyn vaikeusasteella. Jokaisen hypyn pisteet lasketaan yhteen ja tästä saadaan kilpailijan lopullinen pistemäärä.

Hypyistä kilpaillaan

Red Bull Cliff Diving on kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Siinä hyppääjät hyppäävät veteen jopa 27,5 metrin korkeudesta, putoamisnopeuden ollessa jopa 85 km/h. Hyppyjä voi tapahtumassa olla seuraamassa tuhansia ihmisiä. Vuoden 2019 kilpailu käsittää 7 tapahtumaa ympäri maailman. Ensimmäinen kilpailu pidettiin Filippiineillä 13. huhtikuuta ja tapahtumass§1pa todistettiin toinen toistaan huikpeampia ja uskomattomampia hyppyjä. Red Bull Cliff Divingin seuraavat osat järjestettiin Irlannissa ja Italiassa, mitä mahtavimmin fiiliksin. Kilpailun neljäs osa pidetään Portugalissa 22. kesäkuuta kilpailijoiden kiivetessä Azorien saarten kallioille. Meno tulee varmasti olemaan huikeaa tuliperäisten saarten kauniissa maisemissa. Loput osat kilpaillaan loppukesän ja alkusyksyn aikana Libanonissa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Espanjassa.Brittiläinen Gary Hunt on yksi maailman parhaimmista hyppääjistä. Hän voitti maailmanmestari-tittelin vuoden 2015 kilpailusta. Vuonna 2013 hän sai hopeaa ja vuoden 2006 parikilpailusta tuli pronssia. Aiemmin mainitussa Red Bull Cliff Diving -kilpailussa hän on voittanut kultaa viisi kertaa. Kukaan muu hyppääjä ei ole voittanut lajissa yhtä usein kuin hän. Gary Huntissa erikoista on hänen korkeanpaikankammonsa. Hän joutuu kohtaamaan pelkonsa ennen jokaista hyppyä eikä pelko saa vaikuttaa keskittymiseen millään lailla.

Lajin vaarat

Kuten muissakin extreme-lajeissa, myös tässä lajissa piilee omat vaaransa. Kenen tahansa ei kannata lähteä kylmiltään hyppäämään korkealta veteen, vaan hyppääjän tulisi ehdottomasti perehtyä hyppäämisen vaaroihin, esimerkiksi koulutuksen avulla. Hyppääjältä vaaditaan erittäin hyviä akrobaattisia taitoja. Laji juontaa juurensa luultavasti vanhasta havaijilaisesta tavasta, jolloin Mauin kuningas Kahekili II:n alamaiset osoittivat kuninkaalleen uskollisuuttaan, rohkeuttaan ja pelottomuuttaan. Lajista muodostui pikkuhiljaa laji, josta kilpailtiin. Osallistujien suorituksia alettiin arvostelemaan ja näin siitä kehittyi lopulta nykypäivän muodossa oleva extreme-laji. Laji levisi lopulta ympäri maailmaa ja sen parissa kilpailevat hiovat suorituksiaan täydelliseksi.

Hyppäämisessä on aina loukkaantumisen riski. Yleisimpiä vammoja ovat mm. mustelmat, hiertymät, murtumat ja jos hyppääjä ei tiedä, mitä tekee, on vaarana selkärangan vammat. Tästä syystä hyppääjän tulee olla kokenut ja hänellä tulee olla kokemusta matalammista korkeuksista ennen 25 metristä hyppäämistä. Kokemus opettaa parhaiten ja hyppääjä oppii tuntemaan, missä asennossa laskeutuminen on turvallisinta. Myös sääolosuhteet, kuten tuuli, tulee aina ottaa huomioon. Korkeutta voidaan nostaa pikkuhiljaa ja vasta pitkän harjoittelun jälkeen on järkeä lähteä maailman korkeimmille hyppypaikoille. Lajista on mahdollista saada opetusta ympäri maailman. Opettajina toimivat alan kovat ammattilaiset, joilta saa kaiken tarvittavan avun turvallisuuteen ja tekniikkaan liittyen.