Adrenaliini nostaa suoritustasoa

Adrenaliini nimenä on meille kaikille varmaan jollain tapaa tuttu. Adrenaliinista puhutaan jo koulussa ja lisätietoja löytyy usein eri viikkolehdistä erilaisissa aiheyhteyksissä. Adrenaliini liitetään ja mielletään usein urheiluun liittyväksi jutuksi. Usein nimen omaa extreme-lajien, kuten vuorikiipeily, moottoripyöräily tai hypyt korkealta kielekkeeltä tuntemattomaan, kohdalla adrenaliinista puhutaan paljon.

Adrenaliini nostaa suoritustasoa
Adrenaliini nostaa suoritustasoa

Adrenaliinin ansiosta pääsemme urheilusuorituksissa hyviin tuloksiin, ja olomme on suorituksen jälkeen hyvä. Adrenaliini on toki paljon muutakin, sillä on niin positiivisia kuin negatiivisiakin vaikutuksia.

Adrenaliini on kehomme hormoni. Adrenaliini toimii kehossamme myös välittäjäaineena. Adrenaliinia keho tuottaa adrenaliinirauhasissa sekä keskushermostojärjestelmän eri osissa. Adrenaliinilla on tärkeä vaikutus kehomme toiminnassa, ilman sitä emme osaisi reagoida nopeasti esimerkiksi vaaratilanteissa. Adrenaliini saa meidät liikkeelle, varsinkin silloin kun on pakko. Kun aivomme kohtaavat jonkun ärsykkeen esimerkiksi onnettomuustilanteen, saa adrenaliini kehomme toimimaan nopeasti ja voimakkaasti. Adrenaliini saa meidät toimimaan johdonmukaisesti vaarallisissa tilanteissa, osaamme sen ansiosta toimia nopeasti. Adrenaliinilla on täten niin sanotusti elinehtojamme suojaava vaikutus ja täten se on meille todella tärkeä aina. Adrenaliinin ollessa tärkeää meille, on sen tunteminen lähemmin myös järkevää. Kun tiedämme, miten adrenaliini toimii kehossamme, osaamme paremmin myös suhtautua siihen ja tarkkailla sen vaikutusta itseemme.

Miten adrenaliini toimii?

Adrenaliini saa kehossamme nopeasti verenpaineen nousemaan ja sydämen tykyttämään. Samaan aikaan kun verenpaine nousee alkavat silmiemme pupillit myös laajentua. Adrenaliini lähettää myös käsivarsiemme ja jalkojemme lihaksiin verta nopealla tahdilla, täten lihakset ovat valmiit toimimaan nopeasti ja tehokkaasti. Nämä toiminnot tapahtuvat kehossamme todella nopeasti, emme edes välttämättä ehdi huomata tilanteen kehittymistä, kun kehomme on jo valmis toimimaan. Adrenaliinin ansiosta pystymme myös pidättelemään hengitystämme, jos tilanne niin vaatii. Kaikki tämä tapahtuu silmän räpäyksessä ja ehkä vasta toiminnan jälkeen huomaamme miten hienosti kehomme toimikaan tilanteessa.

Miten adrenaliini toimii?
Miten adrenaliini toimii?

Adrenaliinista on paljon hyötyä, koska sitä tarvitaan nimenomaan vaaratilanteiden hallinnassa. Esimerkiksi tulipalon syttyessä osaamme lähteä juoksemaan pakoon, koska adrenaliini valmistaa meidät tähän pakotilanteeseen. Tai vastaavasti jos joku yrittää hyökätä päällemme, osaamme toimia tilanteessa nopeasti ja tehokkaasti joko tehden vastarintaa hyökkääjää vastaan tai lähteä juoksemaan karkuun, jos se ajallisesti on vielä mahdollista. Ilman adrenaliinin vaikutusta emme selviäisi niin nopeasti tällaisista vaaratilanteista.

Adrenaliini auttaa meitä urheillessa. Adrenaliinin ansiosta pystymme urheilusuorituksissa hyviin tuloksiin. Pieni adrenaliinilisäys ennen lähtöviivan ylittämistä valmistaa kehomme toimimaan nopeasti, esimerkiksi lähtemään sprinttijuoksuun. Adrenaliini aktivoi meitä siten, että pystymme keskittymään hetkellisesti vain yhteen tärkeään urheilusuoritukseen ja samaan aikaan pystymme unohtamaan kaiken muun ympärillä olevan. Adrenaliini on todella ihme aine, jonka avulla urheilussa saadaan todella upeita suorituksia aikaan. Adrenaliinia urheilijan kannattaa ehdottomasti oppia tuntemaan ja ajan mukaan myös oppia hallitsemaan jollain tapaa. Se auttaa urheilussa paljon eteenpäin ja saamaan aikaan parempia tuloksia vuosi vuodelta.

Adrenaliinin kääntöpuoli

Kuten niin monella asialla, on adrenaliinillakin valitettavasti se negatiivinen puoli. Adrenaliini ei siis ole vain positiivinen asia, ja sen takia on hyvä kertoa siitä muutama sananen. Tietyillä asioilla ja toimintatavoillamme elämässämme on taipumus saada adrenaliinin taso kohoamaan liikaa. Adrenaliinin taso kohoaa tilanteissa, joissa olemme esimerkiksi huolissamme jostain, pelkäämme jotain tilannetta tai asiaa, meitä ahdistaa jokin asia tai tilanne. Tällaisissa tilanteissa adrenaliinia vapautuu kehoomme niin sanotusti liikaa, koska tilanne on päällä. Tällaiset tilanteet saavat aikaan adrenaliinin liian pitkän vaikutuksen, jolla on kehollemme negatiivinen vaikutus. Liiallinen adrenaliinin vapautuminen saa aikaan erilaisia negatiivisia reaktioita, kuten huimausta, uniongelmia, korkeaa verenpainetta, päänsärkyä tai lihaskipuja. On siis erittäin tärkeää seurata tällaisten tilanteiden kehittymistä ja koittaa pysäyttää negatiivinen kehitys hyvissä ajoin.