Adrenaliini – hyvä vai paha?

Adrenaliini on kehon luontainen hormoni, jota erittyy jännitys ja urheilutilanteissa. Adrenaliinin tarkoitus on valmistaa keho taisteluun ja sitä kautta valmistaa kehon parempaan suoritukseen.

Sopiva jännitys- ja adrenaliini taso parantaa suoritusta ja saa mielen tekemään enemmän töitä. Adrenaliini on ihmiskeholle tärkeä hormoni ja rakenteensa perusteella se kuuluu katekoliamiinihermon välittäjäaineisiin. Hormoni on kemiallinen yhdistelmä, jonka erittyminen saa aikaan muutoksia ihmiskehon solujen toiminnassa. Adrenaliinia vapautuu ihmisen tuntiessa pelkoa. Tällöin hermoston toiminta vilkastuu ja aiheuttaa hormonin erityksen.

Adrenaliinin hyvät puolet

Adrenaliini on sitä, joka olon tuntumaan hyvältä urheillessa. Se aiheuttaa perhoset vatsassa kun tapaamme ihastuksemme ja auttaa meitä tunnistamaan vaarat elämässä. Adrenaliinin eristys antaa meille motivaatiota esityksiin ja energiaa urheilussa. Ihminen tarvitsee sitä tunteakseen itsensä hyväksi ja sen avulla saa asiat hoidettua. Tämä hormoni toimii välittäjäaineena, joka on elämässä suureksi avuksi monissa tilanteissa. Ilman adrenaliinin tuotantoa kehomme i tuntisi mitään näistä tunteista ja tunnetasomme olisivat huolestuttavan tasaisia. Adrenaliini on erittäin monipuolinen aine, jota kehomme tarvitsee selviytyäkseen. Adrenaliinin vaikutuksena on myös aineenvaihdunta. Adrenaliini maksimoi glutoositasot ja lähettää sen aivoille. Mielenkiintoista on siis, että adrenaliini hidastaa ruoansulatusta, silloin kun aivosi aistivat vaaraa. Se tekee sen, jotta lihakset pystyisivät käyttämään kaiken energian. Adrenaliinin vapautumisen tason tuntee noin 4 minuuttia ja on riittävä aika saada kehosi reagoimaan eri tilanteisiin. Adrenaliinilla on myös vaikutusta masennukseen, se pystyy pitämään masennuksen loitolla, kun sitä vapautuu erilaisten suoritusten jälkeen.

Adrenaliinin huonot puolet

Vaikka adrenaliini saakin kehossamme paljon hyvää aikaan, on sillä kuitenkin pimeäkin puoli. Adrenaliinin yliannostuksella voi olla myös vakavia seurauksia. Adrenaliini voi aiheuttaa taipumuksen riippuvuuteen ja voi yllyttää ahdistuneisuutta ja kroonista stressiä. Kun adrenaliinia välittyy liikaa, on seurauksina jatkuva pelko, pysyvä ahdistus. Liiallisen kauan fyysisyyttä vaativan urheilun tekeminen voi esimerkiksi johtaa liialliseen adrenaliinin vapautumiseen. Nykyajan elämässä ilmiö ei edes ole kovin harvinainen. Elämäntyyli, joka on täynnä velvollisuuksia ja stressiä aiheuttavat helposti adrenaliinin yliannostuksen kehossa. Liiallisen adrenaliinin välityksen huomaa yleensä lisääntyvällä lihaskivusta, lihasten jännityksestä, huimauksesta, sumeasta näöstä, paineesta silmissä, päänsärystä, uniongelmista, korkeasta verenpaineesta tai jatkuvasta väsymyksestä. Pahimmassa tapauksessa adrenaliini voi myös aiheuttaa sydänkohtauksen, kun kehosi ei pysty hallitsemaan adrenaliinin määrää.

Adrenaliini riippuvuus

Osa ihmisistä tuntevat vetoa erilaisia extreme-lajeja kohtaan, nimenomaa niiden vaarallisuuden takia. Tämä aiheuttaa voimakkaan adrenaliinipiikin, joka auttaa täyttämään kehon tyhjää paikkaa. Yleensä riippuvuus yhdistetään narkomaaniin, joka ei käytä huumetta mielihyvän takia vaan päästäkseen pois inhottavasta mielentilasta. Missään ei kuitenkaan puhuta mielihyvän riippuvuudesta, jossa ihminen etsii tieten tahtoen riskejä pysyäkseen elossa. Adrenaliini toimii kuin muidenkin aineiden riippuvuus, sitä halutaan saada kokoajan lisää ja lisää. Jossain kohtaa kehommekaan ei enää reagoi adrenaliini tasoon, joka jälkeen ruvetaan etsimään kokoajan vaarallisempia tilanteita, joissa adrenaliinin välitys lisääntyy. Tämä tekee adrenaliini riippuvuuden tietyissä tilanteissa vaaralliseksi, nimittäin urheilija voi tietyissä tilanteissa unohtaa ajatella teon seurauksia ja riskejä. Vastuullinen urheilija kuitenkin erottaa tämän tunteen ja osaa silti tehdä viisaita päätöksiä, joissa tiedostaa lajin riskit.

Monet ammattilaiset työskentelevät kriisinhallinnassa kouluttaakseen ihmisiä hallitsemaan adrenaliinitasoja asianmukaisesti. Tähän yleensä kuuluu eri fyysisesti ja henkisesti stressaavien aktiviteettien tekeminen. Aktiviteetit vaativat mieltä säätelemään adrenaliinin tuotantoa ja sitä, miten he siihen vastaavat. Tavoitteena on kouluttaa ihmiset siihen, että he eivät menetä hallintaansa adrenaliinitason noustessa ja opettamaan sen käyttämistä hyödyksi.